O tom, že ovocie a zelenina sú významným zdrojom živín pre náš organizmus niet pochýb. V regáloch a pultoch supermarketov dnes nájdeme už veľké množstvo rozličných druhov plodín, z ktorých si smelo môžeme vyberať. V reklamách a letákoch vyzerá všetko dokonale, šťavnato a sviežo. No sú v skutočnosti tieto plodiny ozaj tak atraktívne aj z hľadiska ich výživovej hodnoty?
Ovocie a zelenina sú pre ľudský organizmus dôležitým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Ich pravidelnou konzumáciou si môžeme pomôcť pri dopĺňaní chýbajúcich živín, čím si zabezpečíme fungovanie organizmu tak, aby sme smerovali k čo najväčšiemu zdraviu. Je vedecky dokázané, že pravidelnou konzumáciou ovocia a zeleniny dochádza k znižovaniu kardiovaskulárnych chorôb. Jedálniček, ktorý obsahuje vyvážene rozložený príjem ovocia a zeleniny môže človeka chrániť dokonca aj pred niektorými druhmi rakoviny. Napríklad, denný odporúčaný príjem ovocia pre dospelého človeka je v prepočte jeden a pol šálky.
Ovocie a zelenina sú významným zdrojom vlákniny. Vďaka tomu prispievajú k zlepšeniu funkcií trávenia. Tieto plodiny sú veľmi vhodnou voľbou aj pre tých, ktorí sa snažia o redukciu hmotnosti, pretože telu dodajú dostatočné množstvo energie a živín, ktoré telo potrebuje a neobsahujú nepotrebné tuky. Okrem týchto benefitov, ďalšou výhodou ich konzumácie je zlepšenie celkového stavu nechtov či vlasov, čo ocenia najmä ženy.
Supermarkety či obchody sa pri ponuke svojich produktov riadia tým, že spotrebiteľ si vyberá na základe výzoru, očami. Keď je nejaká potravina na pohľad pekná, priam dokonalá, máme tendenciu po nej siahnuť. Preto ovocie a zelenina na pultoch vyzerá ako z obrázka, jednotlivé druhy zeleniny a ovocia sú priam identické a vyznačujú sa veľkosťou. No ak by sme sa pozreli na rovnaké druhy ovocia a zeleniny vypestované niekde na farme, zistíme, že každý jeden kus je iný, či už farbou alebo veľkosťou.
V supermarketoch nakupujeme predovšetkým z dôvodu väčšej dostupnosti. Výhodou pre nás sú aj relatívne nízke ceny a stály výber, čo považujeme za najvýraznejšie benefity, ktoré nás podnecujú k preferovaniu takýchto potravín pred potravinami z lokálnej farmárskej produkcie. No ak siahneme napríklad po paradajke či mrkve alebo jablku vypestovaným napríklad u starej mamy na záhrade, zistíme, že sa od tých zakúpených v supermarkete líšia výraznejšou a plnšou chuťou.
Množstvo ľudí už dnes siaha po potravinách z lokálnej bio produkcie. V dnešnej dobe je už aj ponuka farmárov či pestovateľov široká, preto treba aj v tejto oblasti dbať na správny výber. Je potrebné overiť si akým spôsobom hnojí, kde potraviny pestuje a akým spôsobom ich uskladňuje. Utvorte si sami obraz a potom sa rozhodnite.