Úvod Dom, byt a záhrada Betónový plot nemusí byť minimalistický – možnosti výberu dekoračných prvkov

Betónový plot nemusí byť minimalistický – možnosti výberu dekoračných prvkov

38
0
ZDIEĽAŤ
Betónový plot nemusí byť minimalistický – možnosti výberu dekoračných prvkov
Betónový plot nemusí byť minimalistický – možnosti výberu dekoračných prvkov

Betónové ploty sú často vnímané ako funkčné, ale málo estetické prvky záhrad a dvorov. Nie je to pravda, pretože moderné technológie a dizajnové trendy prinášajú možnosti, ako zmeniť vzhľad plota. Betónový plot sa tak stáva nielen odolným, ale tiež esteticky príťažlivým typom oplotenia.

Farebné variácie betónových plotov

Zabudnite na sivý betón. Pred výstavbou plotu si môžete vybrať aj z iných farieb. Veľmi obľúbené sú odtiene ako pieskovec a antracit. Pieskovcové betónové ploty majú prírodný vzhľad, podobajú sa na piesok, a pekne doladia záhrady so stromami a množstvom zelene. Do zelenej záhrady sa pieskovcový plot ideálne integruje a vytvorí harmonický vizuálny efekt.

K moderným domom sa viac hodí antracitová farba. Antracitové ploty by mali byť primárnou voľbou pre ľudí, ktorí chcú v okolí domu vytvoriť sofistikovaný a trendový vzhľad. Tmavý odtieň antracitu pridáva plotu nádych luxusu a môže slúžiť ako perfektný kontrast k jasným či farebným prvkom v záhrade.

Dekoračné súčasti betónových plotov

Okrem farby je možné ploty z betónu vyrobiť s dekoračnými prvkami ako sú okrasné stĺpiky alebo striešky. Stĺpiky sa dajú vyzdobiť rôznymi ornamentmi a reliéfmi, ktoré dodávajú plotu osobitý štýl. Striešky a čiapky na stĺpikoch nielenže chránia plot pred poveternostnými vplyvmi, ale tiež pridávajú estetický rozmer. Striešky mávajú povrchovú úpravu klasickú, hladkú alebo dekoratívne tvarovanú. Možnosťou, ako dosiahnuť pekný vzhľad betónového plota, sú tiež oblúkovité zakončenia. Zjemnia strohosť betónovej steny a pôsobia veľmi harmonicky. Klenuté alebo oblúkovité línie dodávajú plotu elegantný a jemný podtón.

Okrasné dizajny betónových plotov

Imitácie prírodných materiálov sú jedným z najzaujímavejších trendov v dizajne betónových plotov. Betónové ploty, ktorých dizajn napodobňuje vzhľad dreva, kameňa alebo tehly, poskytujú estetiku tradičných materiálov.

Imitácia dreva prináša do záhrady teplý a rustikálny vzhľad. Imitácia kameňa je ideálna pre tých, ktorí uprednostňujú robustný a prírodný vzhľad. Kameň môže imitovať bridlicu alebo skalu. Vďaka tejto variabilite sa betónový plot stáva univerzálnym pre rôzne štýly domov a záhrad. Krásne vyzerajú betónové ploty v imitácii tehly. Tehla je klasická a elegantná. Dizajn tehly si vyberte k stavbám v tradičnom štýle.

Bodka na záver: S rôznymi farebnými prevedeniami, dekoračnými prvkami a imitáciami prírodných materiálov sa betónové ploty stanú kľúčovým prvkom vašej záhrady. Okrasné betónové ploty pridajú okoliu domu na estetickej hodnote.

Autor: Gabriela Kudláčová