Úvod Zdravie a Štýl Ako sa zbaviť nadmerného potenia pomocou botoxu?

Ako sa zbaviť nadmerného potenia pomocou botoxu?

32
0
ZDIEĽAŤ
Ako sa zbaviť nadmerného potenia pomocou botoxu?

Nadmerné potenie je nepríjemný problém, ktorý trápi mnohých. Boj proti nemu je náročný. Často totižto nepomáha ani nosenie voľnejšieho oblečenia či používanie dezodorantov. Ak sa vám zdá, že ste vyskúšali už všetko, no zvýšenej produkcie potu sa neviete zbaviť, je čas staviť na botox.

Botox ako univerzálny pomocník

Botox je v súčasnosti obľúbenou látkou, ktorá sa využíva v mnohých oblastiach estetickej medicíny. Okrem toho, že efektívne bojuje proti vráskam, vyhladzuje pokožku a dokáže vyriešiť aj problémy so škrípaním zubov, je výborným pomocníkom v prípade nadmerného potenia.

Botox je proteín, ktorý je telu prirodzený. Zároveň je aj bezpečný, vďaka čomu sa nemusíte obávať vedľajších účinkov. Jeho prvý efekt nastupuje spravidla do 48 až 72 hodín po zákroku a plne sa rozvinie do 2 až 3 týždňov.

Príčiny nadmerného potenia

Nadmerné potenie je estetickým a zdravotným problémom, ktorý postihuje najmä oblasť podpazušia, dlaní a chodidiel. K najčastejším príčinám, prečo vzniká, patria:

  • Genetika – na nadmerné potenie má najväčší vplyv. Ak sa niektorý z vašich rodičov potil prirodzene viac, je veľká pravdepodobnosť, že to zdedíte po ňom.
  • Počasie a teplota – vo všeobecnosti platí, že keď je vonku teplo, človek sa potí viac. To je aj dôvod, prečo nadmerné potenie trápi mnohých predovšetkým počas letných mesiacov.
  • Stres a nervozita – spúšťačom nepríjemného potenia môžu byť aj rôzne stresové situácie v pracovnom alebo osobnom živote.
  • Jedlá a nápoje – tvorbu potu podporujú najmä štipľavé a veľmi ťažké jedlá, a kofeín, ktorý zvyšuje srdcový tep.
  • Hormóny – ovplyvňujú hlavne ženy v čase menopauzy, kedy sa návaly tepla prelínajú so zmenami nálad.
  • Váha – ľudia s vyššou váhou sa potia viac. Ich telo totižto musí na pohyb vynaložiť väčšie množstvo energie.
  • Zdravotný stav – produkciu potu môžu zvyšovať aj rôzne choroby alebo úrazy.

Za nadmerné potenie sa považuje stav, kedy sa človek potí približne 4-krát viac ako je potrebné. Zároveň sa tak deje nielen pri fyzickej aktivite alebo v lete, ale aj počas chladného počasia alebo vtedy, keď nie je vyvíjaná žiadna fyzická námaha.

Odstránenie nadmerného potenia botoxom

Odstránenie nadmerného potenia pomocou botoxu je rýchle a jednoduché. Ošetrenie jednej oblasti spravidla netrvá viac ako 10 minút. Celkový efekt pritom vydrží 3 až 9 mesiacov. Všetko závisí od vášho organizmu, genetiky a životného štýlu.

Zákroku sa nemusíte obávať, pretože je takmer bezbolestný. Stará sa o to lidokainový gél, ktorý sa na ošetrovanú oblasť aplikuje pred samotným vpichom botoxu.

Botulotoxín sa následne vpichuje jemnou ihlou priamo do časti, kde vás trápi nadmerné potenie. To znamená podpazušie, dlane alebo nohy.

Po zákroku môže byť miesto vpichu mierne začervenané, prípadne sa na ňom môžu vytvoriť drobné modrinky. Tie však do niekoľkých dní zmiznú.

Pre koho je odstránenie nadmerného potenia botoxom vhodné?

Zákrok je vhodný pre každého, koho trápi nadmerné potenie v oblasti podpazušia, dlaní alebo chodidiel. Určený je pre mužov aj ženy od 18 rokov, pričom nie je limitovaný hornou vekovou hranicou.

Ako sa starať o ošetrovanú oblasť?

Informácie o tom, ako sa správne starať o ošetrovanú oblasť, vám poskytne lekár, ktorý taktiež zodpovie všetky vaše otázky.

Vo všeobecnosti sa však odporúča ošetrované miesto oplachovať iba čistou vodou. Okrem toho by ste sa mali minimálne tri dni vyhýbať fyzickej aktivite a saune.

Ak ste podstúpili aplikáciu botoxu do podpazušia, po dobu minimálne troch dní sa vyhýbajte používaniu dezodorantu a noste bavlnenú bielizeň.

Pozrite sa aj na ošetrenie liftingu alebo mezoterapie.