Úvod Uncategorized Ako vybrať správny obojok pre psa

Ako vybrať správny obojok pre psa

18
0
ZDIEĽAŤ
Výber správneho obojka pre psa – pohodlné a bezpečné riešenie pre každodenné používanie.

Obojok je jedna z najdôležitejších vecí, ktoré budete potrebovať hneď, ako si zaobstaráte psa. Kúpiť prvý, na ktorý natrafíte, sa určite neoplatí. Aj keď výber správneho obojka nie je náročný, mali by ste si dať na ňom záležať.

Šírka obojka

Všeobecne platí jedno pravidlo — čím je pes menší, tým užší obojok by mal mať. Pre malé plemená postačia obojky so šírkou 1 až 2 cm. Ak máte väčšie plemeno psa, zamerajte sa na širší obojok z pevného materiálu, ktorý sa mu nebude zarezávať do krku.

Dĺžka obojka

Vybrať správnu dĺžku obojka je trochu náročnejšie. Ak ho kúpite príliš tesný, bude psa škrtiť. Ak bude voľný, ľahko sa z neho vyvlečie. Krajčírskym metrom zmerajte obvod krku psa v najširšom mieste. Meter nesťahujte. Po správnosti by ste mali byť schopní zastrčiť pod meter jeden – dva prsty. K nameranej hodnote pridajte:

  • 3 cm — ak ide o malé plemeno,
  • 5 až 7 cm — ak ide o stredne veľké až veľké plemeno.

Niektoré psy majú krk širší ako hlavu, preto sa dokážu ľahko z obojka vyvliecť. V takom prípade je vhodný sťahovací alebo polosťahovací obojok, ktoré sa naťahujú cez hlavu. Okrem obvodu krku budete preto potrebovať zmerať aj obvod hlavy psa.

Obojok podľa funkcie

Obchody pre psov ponúkajú množstvo rozličných obojkov. Nájdete v nich modely pre všetky plemená psov v rôznych farbách a z rôznych materiálov. Delia sa tiež podľa funkcie.

Výcvikový obojok

Sťahovací alebo polosťahovací obojok využijete pri výcviku psa vonku. Vždy, keď nebude poslúchať, stačí trochu potiahnuť vodítko. Sťahovací obojok je vhodný pre dospelých psov a skúsených chovateľov. Polosťahovací je trochu voľnejší a je vhodný pre začínajúcich psičkárov.

Antiparazitný obojok

Pri prechádzkach vo vysokej tráve môže váš pes chytiť kliešťa. Predchádzať tomu môžete antiparazitným obojkom. Keďže však má obmedzenú dobu účinnosti, každý rok budete potrebovať nový. Určite je to ale výhodná investícia, okrem kliešťov môže poskytnúť psovi ochranu aj pred blchami.

Elektrický obojok

Elektrický obojok využijete pri výcviku tvrdohlavého a ťažko zvládnuteľného psa. Tento typ disponuje trojstupňovým nastavením. Psa na nevhodné správanie najprv upozorní zvuk. Po ňom nasleduje vibrovanie a nakoniec elektrický impulz.

Reflexný obojok

V ponuke nájdete aj reflexný obojok, ktorý by ste si mali zaobstarať, ak psa venčíte vonku skoro ráno alebo neskoro večer. Vďaka nemu ho budete vedieť vždy ľahšie nájsť, aj keď od vás odbehne trochu ďalej.

Vhodný materiál

Obojky pre psov sa vyrábajú z rôznych materiálov. Medzi najobľúbenejšie patria kožené. Koža je pevná a odolná a  vyniká dlhou životnosťou. Aj keď sú kožené obojky drahšie, dlho vydržia. Keďže sú ťažšie, nie sú vhodné pre šteňatá.

Ďalším obľúbeným materiálom je nylon. Je ľahký, kvalitný a ľahko sa udržiava. Môžete ho pokojne oprať v práčke. Nylónové obojky sú ideálne pre menšie plemená psov.

Väčšina sťahovacích obojkov je vyrobená z kovovej retiazky. Môžete ich poznať aj ako kovové alebo retiazkové obojky. Sú vhodné len pre veľké, krátkosrsté plemená psov.

fotografia: © bigstockphoto