Úvod Uncategorized Ako vybrať najlepšiu pracovnú štvorkolku pre farmu alebo pre prácu v lese?

Ako vybrať najlepšiu pracovnú štvorkolku pre farmu alebo pre prácu v lese?

5
0
ZDIEĽAŤ
Pracovná štvorkolka používaná na farme alebo v lese pre ťažké terénne práce.

Pracovné štvorkolky sú neoceniteľným pomocníkom v mnohých odvetviach. Najviac sa však využívajú na farmách a pri prácach v lese. Sú ideálnym vozidlom pre tých, ktorí potrebujú prepravovať náklad, ťahať prívesy alebo sa rýchlo presúvať po veľkých pozemkoch. Výber správnej pracovnej štvorkolky je samozrejme kľúčový. Ktoré faktory je potrebné zohľadniť pri výbere štvorkolky pre farmu alebo prácu v lese?

Nosnosť a ťažná kapacita

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa farmári a lesníci spoliehajú pracovné štvorkolky, je ich schopnosť prepravovať ťažké náklady a ťahať prívesy. Preto je dôležité vybrať model, ktorý má dostatočnú nosnosť a ťažnú kapacitu. Na farme budete pravdepodobne musieť prepravovať vrecia so zrnom, hnojivo alebo krmivo pre zvieratá. V lese je potrebné prepraviť drevo alebo iných objemný materiál. Ideálnou voľbou sú preto štvorkolky s nosnosťou minimálne 200-300 kg a ťažnou kapacitou okolo 500 kg a viac. Napríklad modely štvorkolky can-am Outlander sú navrhnuté tak, aby zvládali vysoké nároky počas práce v teréne.

Výkon motora

Výkon motora je dôležitý faktor, ktorý ovplyvňuje schopnosť štvorkolky zvládnuť náročný terén, stúpanie a prepravu ťažkých nákladov. Pracovné štvorkolky majú zvyčajne motor s objemom od 400 cm³ až do 1000 cm³. Pre bežné poľnohospodárske práce alebo prácu v lese postačuje motor v rozmedzí 500 – 700 cm³. Takýto motor poskytuje dostatočný výkon a zároveň nie je príliš náročný na palivo. Stroj so silnejším motorom si vyberte v prípade, ak budete často ťahať ťažké prívesy a prekonávať extrémne náročné terény.

Pohon všetkých štyroch kolies

Práca v teréne, či už na farme, alebo v lese, zahŕňa jazdu po nerovnom, bahnitom alebo kamenistom povrchu. Práve preto je dôležité, aby mala pracovná štvorkolka pohon všetkých štyroch kolies (4×4). Pohon 4×4 vám umožní lepšiu trakciu a stabilitu v náročnom teréne, čo je nevyhnutné pri prácach, kde hrozí uviaznutie alebo kde je potrebná väčšia sila na prekonávanie prekážok.

Odolná konštrukcia a kvalitné odpruženie

Pri práci sú štvorkolky vystavené náročným podmienkam – či už ide o tvrdý, kamenistý terén, blato, alebo jazdu cez korene stromov. Preto je nevyhnutné, aby štvorkolka disponovala robustným rámom a odpružením. Modely, ktoré sú vybavené nezávislým zavesením kolies a kvalitným odpružením, zaručujú komfort jazdy a aj lepšiu ochranu stroja pred nárazmi a opotrebením.

Úložný priestor a príslušenstvo

Pracovné štvorkolky musia mať dostatok úložného priestoru pre náradie, zásoby alebo iné pracovné potreby. Mnohé modely sú vybavené zadnými a prednými nosičmi, ktoré umožňujú prepravu rozmanitého nákladu. Uistite sa, že má štvorkolka dostatočné možnosti prepravy podľa vašich potrieb. Okrem toho zvážte kúpu príslušenstva ako sú napríklad navijaky, pluh, snehová fréza či postrekovače.

Zdá sa vám, že všetky uvedené informácie sú príliš komplikované? Výber pracovnej štvorkolky vám značne uľahčí konfigurátor štvorkoliek, ktorý nájdete na tomto odkaze: https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html.