V tomto článku sa budeme venovať vybranému druhu peci na pizzu a to peci, ktorá využíva ten najtradičnejší zdroj tepla a teda peci na drevo.
Existujú rôzne typy pecí na pizzu. Tie, sa však líšia svojou kvalitou. Rovnako ako si môžete vybrať veľmi dobrý elektrický bicykel (btw. pozrite napríklad amulet bicykel). s ktorým bude jazda raj na zemi, môžete si vybrať aj taký, s ktorým budete radi, že jazda končí.
Rovnako je to aj s pecou na pizzu. Základ pre tú najlepšiu pizzu je totiž zaručene tá najlepšia pizza pec. A najlepšiu pec nenájdete nikde inde ako medzi pecami na drevo.
Niečo o pizzi:
Pizza je v podstate veľmi jednoduché jedlo, ktoré bolo od nepamäti jedlom chudobných ľudí. Potrebujete len trochu múky a vody na výrobu cesta, ktoré sa potrelo všeličím, čo sa doma našlo. Hodí sa na ňu akékoľvek mäso, zelenina, syry. Stačí obložiť a vložiť do pece na zapečenie.
V priebehu vekov sa pizza samozrejme rôzne vylepšovala a vyvíjala, základ však ostal rovnaký. To najväčšie tajomstvo neodolateľnej chuti je však neoddeliteľne spojené práve s pecou na drevo.
4 x prečo práve pec na drevo?
- Veľmi ľahko dosiahne vysoké teploty, čo je potrebné a dôležité pri pečení tej najlepšej pizze
- Vďaka rýchlemu dosiahnutiu vysokej teploty sa výrazne skracuje čas pečenia, rovnako ako aj prevádzkové náklady
- Pizza (ale v podstate čokoľvek, čo v nej upečiete) má vďaka nej úžasnú nenapodobiteľnú dymovú chuť
- Máte s ňou istotu výberu toho najlepšieho zariadenia na pečenie tej najlepšej pizze a tým aj základ úspešného podniku. Pretože čo iné ako dobrá pizza robí dobrú pizzeriu?
Pár tipov ako naplno využiť potenciál peci na drevo
1. Naučiť sa správne pripraviť oheň
Začína to výberom správneho druhu dreva, pokračuje zapálením a prikladaním až bude celá „podlaha“ pece pokrytá rozžeravenými uhlíkmi, ktoré sa následne presunú do strán. Dôležité je tiež vedieť, kedy je pec hotová. Je to vtedy keď je kupola rozpálená do biela a oheň vyhasne.
2. Nastaviť správne teplotu
S teplotou sa to nesmie podceniť ani prehnať. Ideálne je docieliť teplotu okolo 400 – 450 °C.
3. Docieliť vlhkosť v miestnosti
Pre zlepšenie kvality kôrky je dobré utrieť podlahu mokrou handrou. Pred pečením sa tak vytvorí para, ktorá bude užitočná pri vytváraní kôrky.